Cupping


cupping

Cupping therapie is een ongelooflijk oude en universele behandelwijze die zowel in het oosten als in het westen voorkwam. In het Sjamanisme waren de primitieve sjamanen gespecialiseerd in het uitzuigen van ziektes en zwaktes uit het lichaam doormiddel van uitgeholde horens van dieren. Cupping was een manier om gif uit slangenbeten en wonden te halen. De therapeutische toepassingen van cupping zijn in de loop van de tijd steeds verder verfijnd onder invloed van de diverse culturen die cupping zijn gaan gebruiken. Ook werden de hoorns vervangen door cups van bamboe, die vervolgens werden verruild voor glazen cups.


China


De oudste verwijzingen naar het gebruik van cupping zijn afkomstig uit China. Samen met Tuina massage, acupunctuur en kruiden. Cupping maakt deel uit van deze traditionele lichaamswerken en fysiotherapie van de Chinese geneeskunde. Geschriften uit 28 na. Chr. en een traditioneel gezegde beweren dat acupunctuur en cupping, meer dan de helft van de kwalen genezen. Cupping wordt toegepast op de acupuntuur punten. Volgens de Chinese geneeskunde stimuleert cupping de bloedcirculatie en heft blokkades van Chi op. Ook verhindert cupping dat ziekteverwekkende invloeden van buitenaf grip krijgen op iemand met een verzwakte lichamelijke gesteldheid. een verzwakte lichamelijke gesteldheid is vaak het resultaat van een verzwakte “Jing Chi” wat staat voor essentiële vitale levensenergie. Dit kan vervolgens leiden tot een verzwakt “Wei Chi” of immuunsysteem. Cupping zou in China ook gebruikt zijn bij operaties om het bloed weg te leiden van de plek waar geopereerd werd.


Egypte


Ook in Egypte was men al vroeg bekend met het gebruik van cupping. Hier ontstond ook een tweede stroming de “wet ” cupping in het Arabisch genoemd Hijama is een Islamitische Sunnah (levenswijze Profeet). Het is een lichaamstherapie die ervoor zorgt dat onder andere slecht bloed uit het lichaam wordt gezuiverd. ijamah komt van het Arabische woord “Zuigen”. Hijamah is een geneesmethode waarbij wordt gewerkt met een cup welke geplaatst wordt op bepaalde punten van je lichaam. Door op deze punten een klein aantal sneetjes aan te brengen, wordt er middels een pompje het lucht uit de cup gezogen waardoor er een negatieve druk ontstaat. Door deze negatieve druk, komt het overbelaste (onreine) bloed eruit. Vanuit Egypte hebben de Grieken het overgenomen.


Cupping verovert de wereld


Cupping werd tegen het einde van de 17e eeuw op grote schaal toegepast door zowel Europese als Amerikaanse artsen. Onderzoeksrapporten uit de 19e eeuw en een samenwerkingsverband tussen de voormalige Sovjet-Unie en China bevestigden de klinische werkzaamheid van cupping. Cupping werd een officiële therapie, die in alle Chinese ziekenhuizen werd gebruikt. Het werd onder andere veelvuldig toegepast bij ontstoken borsten en borstvoedingsstoornissen. De bekende borstpomp is hier later van afgeleid.


The art of Bellabaci massage


De Bellabaci massage is een gemoderniseerde en vereenvoudigde versie van de oude traditionele Chinese cupping therapie. We kunnen met deze massage cosmetisch werken en therapeutisch. De Bellabaci massage is zonder bloeduitstortingen zoals bij de traditionele cupping therapie. Laten we de cups staan dan krijg je natuurlijk wel deze “Cup Kiss”. Deze massage wordt gedaan met behulp van Bellabaci medicinale siliconen vacuüm cups, door in het midden van de cup te knijpen en op de huid te plaatsen ontstaat er in de cup een vacuüm wanneer deze langzaam wordt los gelaten. Door de cups in een bepaalde volgorde te verplaatsen is er een nieuwe succesvolle behandeling ontwikkeld. Deze nieuwe behandeling heeft een ontspannende en helende werking. Het maakt verklevingen los, het voert afvalstoffen en vocht af en brengt zuurstofrijk bloed naar stagnerende spieren en de huid. Deze behandeling is in vele massages te integreren.


Toepassing:


Door het bindweefsel te prikkelen, worden de fibroblasten – hele nuttige cellen in onze huid – aangezet tot aanmaak van collageen en elastine. En collageen en elastine zorgen weer voor de stevigheid van onze huid. Hoe beter de doorbloeding van de huid is, hoe beter de kwaliteit van het collageen en elastine is, en dus hoe steviger je huid wordt. Voor het lichaam wordt cupping vooral ingezet bij het behandelen van cellulitis. De huid van de benen zal beter doorbloed worden, de structuur wordt minder bobbelig en voelt steviger aan.
Met het cuppen van je gezicht stimuleer je de productie van het collageen en elastine, verbetert je doorbloeding, wordt je huid steviger, worden de poriën wat dieper gereinigd en worden de werkstoffen van je crème beter opgenomen.


Cuppen bij cellulitis en verstevigen van armen, benen of buik


Last van cellulitis? Of zou je de huid van je armen of buik wat steviger willen hebben? Masseer elke dag de probleemplekken ongeveer 8 minuten en na enkele dagen merk je al dat je huidstructuur verandert. Als tussenstof kan je een heerlijke verstevigende bodycream of -olie gebruiken. Zelf gebruik ik de body cup regelmatig onder de douche in combinatie met de Shower Treatment van Hannah. Alleen het tintelende gevoel van de gestimuleerde doorbloeding is al heerlijk. In het begin kan het, vooral op de benen, best wat gevoelig zijn. Door de cups wat minder hard in te knijpen en voldoende tussenstof te gebruiken kan je dit goed doseren.


Wees consequent


Zoals met alles zal je wel consequent moeten zijn in het toepassen van cupping, maar dan heb je ook echt resultaat!