Stress counseling


zen 1

Wat is een Stresscounselor?


Een counselor is een coach of therapeut die op zoek gaat naar repeterende patronen bij de cliënt. Een mens krijgt last van eenmalig ongewenst gedrag of negatieve gedachten als het steeds terugkeert. Bewustwording is essentieel bij het veranderen van je gedrag en je gevoel, een stresscounselor helpt je met de bewustwording van patronen. Hij/zij reikt daarna de kennis en mogelijkheden aan om veranderingen aan te brengen die blijvend zijn. Een stresscounselor weet alles van stress en werkt samen met de cliënt aan de patronen die de stress veroorzaken.

Wat is Stress?


Iedereen kent het wel, we zeggen vaak, heb je stress……maar eigenlijk vragen we dan of je gespannen bent.

Stress is nl een vorm van spanning. Het is een verstoring van het evenwicht. Stress kan zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen hebben. Stress op zich is niet verkeerd. Het speelt bijvoorbeeld een rol als er gevaar dreigt en draagt dus bij aan overleven of welzijn. Stress kan ook positief zijn bij de voorbereiding op een wedstrijd, een bijzondere prestatie die geleverd gaat worden op het werk of privé. Deze vorm van stress zorgt ervoor dat je gefocust bent, alert en de zaken goed voorbereidt. Gezonde stress noemen we dat, Deze stress verdwijnt weer en je lichaam keert terug in een toestand van rust.

Als stress niet in je voordeel werkt is er sprake van negatieve stress. Wanneer je de negatieve stress te lang of te intens ervaart kan dit zeer nadelige gevolgen hebben voor lichaam en geest. Er kunnen allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan. Wanneer spanning en ontspanning met elkaar in balans zijn en elkaar regelmatig afwisselen, is er niets aan de hand. Als er niet voldoende ontspanning is, dan blijft de boog gespannen, waardoor de volgende stressvolle situatie vlugger ontstaat en tot nog grotere spanning leidt. Daardoor kun je steeds minder hebben. Overspannenheid is dan zeer dichtbij. De ene spanning volgt de andere, bv spanning op het werk neem je mee naar huis, daardoor krijg je spanning is de huiselijke sfeer, etc etc, dan zit je in een visuele cirkel en deze moet je zien te doorbreken. De stresscouncelor kan daarbij een grote rol spelen.


Signalen van Stress


In de tijd waarin wij leven is stress al een heel normaal fenomeen geworden, we vinden het heel normaal om te zeggen dat we gestresst zijn. Daardoor herkennen we vaak de signalen van ons lichaam niet.

Hoofdpijn, slaapproblemen, spier en gewrichtspijn, verhoogde bloeddruk, hyperventilatie, moe en lusteloos, druk op de borst, verminderde weerstand.

Snel geïrriteerd of boos, onzeker, rusteloos, depressief, pessimistisch, geen seks leven

verstrooid, geheugenproblemen, concentratieproblemen, besluiteloos, chaotisch

Wat kan stresscounseling voor jou betekenen?


Een stresscounselor zal samen met de cliënt proberen om de mate van het stress niveau te vinden en aan de hand daarvan samen het evenwicht te herstellen. Samen breng je de drukpunten in kaart, denkpatronen, de vitaliteit en de bezieling. Hiervoor wordt gekeken naar relatie stress, werkstress, ingrijpende gebeurtenissen, trauma’s, dwingende gedachten.

Er wordt gekeken of ontspannings oefeningen, massage om de spieren te ontspannen, reiki om rust en balans te creëren kan worden ingezet.

Als je lichamelijk en geestelijk veerkrachtig bent, ben je vitaal en in balans. Je kunt de druk dan goed aan.

Dat is de bedoeling van stresscounseling!

zen 2