Therapeutische behandeling


therapeutische behandeling

U herkent zichzelf hier vast wel in:
Er zijn wel eens van die dagen dat je even uit balans bent, geen evenwicht hebt. En door alle chaos en drukte lijk je het spoor kwijt te zijn. Je merkt dat je tijd tekort komt.


En dan komen de klachten: nekklachten, hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid, emotioneel niet lekker in je vel zitten.
Als Natuurgeneeskundig therapeute ben ik door behandeling van mijn cliënten aardig vertrouwd geraakt met het geven van therapeutische behandelingen. Een behandeling duurt over het algemeen een half uur per keer, uitzonderingen daargelaten. Bij de eerste afspraak probeer ik een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van je klachten. Dit doe ik door te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan stel ik een behandelplan op en spreek dit met je door.

Bij een therapeutische behandeling komen alle aandachtsvelden- zowel lichamelijk als geestelijk - aan bod. Een mens bestaat niet alleen uit een fysiek lijf. Er is meer : gedachten, emoties, sociale contacten.
Tijdens deze behandeling staat niet alleen het lichaam maar ook andere aspecten van de mens centraal. Dit gebeurt door bijvoorbeeld spontane uitingen van emoties. Er wordt dus meer "aangeraakt" dan het lichaam alleen. Therapeutische behandelingen worden gegeven aan jongeren en ouderen. Ieder mens kan baat vinden bij deze vorm van communicatie. Therapeutische behandelingen levert een effectieve bijdrage aan het bewust worden van spanning naar ontspanning. Het helpt stressgevoelens weg te werken door gespannen en pijnlijke spieren en onderliggend weefsel los te maken.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is je te leren dat je in de meeste gevallen je houding moet aanpassen, dit is bedoeld om een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Hierdoor vergroot je de bewegingsmogelijkheden van gewrichten en beïnvloed je de spierkracht. Als onderdeel van de behandeling krijg je oefeningen die je zelf thuis kunt doen. Als je deze oefeningen blijft herhalen krijg je weer vertrouwen in wat je lichaam aan kan. Ter ondersteuning van de therapie maak ik ook gebruik van massages.

Door gemasseerd en aangeraakt te worden maak je weer contact met je lichaam. Door het meer laten stromen van de levensenergie ben je beter opgewassen tegen de problemen van het dagelijks leven en ben je in staat bewuster keuzes te maken. Massage kan ondersteunend werken bij behandeling van je eigen arts of psychotherapeut. De therapeutische massage wordt toegepast als er heel veel knopen zitten, acute klachten zijn ontstaan, zweepslag, ischias, etc etc. Het werkt ook versterkend, verwarmend en verbetert het functioneren van veel lichaamssystemen, zodat u het gevoel krijgt dat u nieuwe energie hebt opgedaan. Het lichaam komt zo weer in balans.

Natuurlijk is het niet nodig om specifieke klachten te hebben om je eens te laten masseren. Het is ook heerlijk gewoon ter ontspanning en zeker als je je geregeld laat masseren word je je meer bewust van gevoel van spanning en ontspanning in het dagelijks leven. Wellicht kan je hierdoor eventuele klachten voorkomen. Daarnaast heeft het vertrouwd zijn met je eigen lichaam, het kennen van de eigen innerlijke kracht, een positieve invloed op het zelfhelend vermogen, dat ieder mens in zich heeft.